Nederlanders zijn dit jaar meer geld gaan lenen voor grote uitgaven. Uit onderzoek van financiële vergelijker Independer blijkt dat het gemiddelde leenbedrag in vergelijking met vorig jaar met 8 procent is gestegen naar 15.540 euro.

Er wordt vooral geld geleend voor een auto. Auto’s zijn de afgelopen tijd flink duurder geworden vanwege hogere loonkosten en duurdere grondstoffen. Van alle leenaanvragen wordt 38 procent gedaan voor een auto

Daarnaast vraagt 27 procent een lening aan om meer financiële ruimte te creëren. Dat is volgens expert geld lenen Guido Rodenburg van Independer geen goede ontwikkeling. “Het is goed om erbij stil te staan dat een lening niet de oplossing is voor financiële problemen. Meestal wordt een lening in deze situaties dan ook afgewezen. Je moet de lasten van de lening immers kunnen dragen.”

Na de auto en het creëren van extra financiële ruimte wordt in 15 procent van de gevallen geld geleend voor een verbouwing van het huis. Voor het leenonderzoek van Independer zijn in totaal tienduizenden aanvragen geanalyseerd.

Utrecht leent het meest, Groningen het minst

Hoeveel geld mensen gemiddeld lenen verschilt per provincie. In Utrecht wordt met gemiddeld 17.073 euro het meest geleend. Daarna volgen Noord-Holland met 16.735 euro en Flevoland met 16.484 euro. Groningers lenen met gemiddeld 13.070 euro juist het minst.

Ook zijn er duidelijke verschillen per doel van de lening. Zo leent Drenthe met gemiddeld 21.825 euro het hoogste bedrag voor een verbouwing, Utrecht met 17.823 euro het meest voor een auto en Noord-Holland met 12.876 euro het meest voor extra financiële ruimte.

Bron: Independer

LEES OOK: Je hypotheek gebruiken voor een reis, auto of boot: hier moet je op letten